Piiatulisalo.fi bannerikuva 1
Piiatulisalo.fi bannerikuva 1
KIRKASTA TAVOITTEESI
KIRKASTA TAVOITTEESI
Julkaistu

Apuna muutoksen anatomia

Elämän eteemme heittämien muutosten kirjo on valtava. On pieniä ja suuria muutoksia. Osa niistä on ennakoitavissa ja osa ei.  Osaan osaamme valmistautua, osaan emme. Toiset kestävät lyhyen aikaan, toiset vierailevat pitempään. Monet muutostilanteet pitävät sisällään yhtä lailla merkityksellisiä ja vähemmän tärkeitä asioita, myönteisiä ja kielteisiä tunteita samanaikaisesti.

On muutoksia, joita itse haluamme ja joiden aikaansaamiseksi teemme päätöksiä. Ja on muutoksia, joita emme halua tapahtuvan mistään hinnasta ja niin vain käy. Se, miten muutokset meihin vaikuttavat, on aina yksilöllistä. Yhtä lailla kuin se, miten muutoksista selviydymme. Siitä pitää huolen ihmismielemme, käytännössä aivojen toiminta ja sen rakenne.

Eloonjäämisemme kannalta on välttämätöntä, että aivot toimivat tietyllä tavalla.

Meihin on sisäänrakennettuna mekanismi, joka pitää meitä valppaana ja valmiina reagoimaan muuttuneisiin tilanteisiin. Aivomme skannaavat ympäristöä jatkuvasti ja kertovat, milloin on muutoksen paikka. Jos meillä on nälkä, syömme tai jos koemme kipua, etsimme helpotusta. Jos joku huutaa meille, hyökkäämme, poistumme paikalta tai jähmetymme. Toimimme tarkoituksenmukaisella tavalla.

Se, mikä tekee elämästä toisinaan hankalaa, on aivoissamme oleva kielteinen vinouma. Luontaisesti aivomme huomioivat kielteiset asiat helpommin, tarrautuen niihin ja samalla hylkien hyviä. Myönteisten asioiden huomioiminen vaatii aina enemmän työtä. Työtä, jonka tekeminen on vaikeaa erityisesti silloin, kun kokemamme muutos aiheuttaa meissä paljon painetta ja stressiä, huolta ja murhetta.

Jos emme pidä varaamme, vahvistamme omalla toiminnallamme aivojen kielteistä toimintaa ja sitä edesauttavaa rakennetta.  Mitä enemmän keskitymme muutoksen myötä syntyneisiin kielteisiin, ikäviin asioihin ja tunteisiin, sitä enemmän niitä koemme. Näin rakennamme mieleemme polkua (=neuroniverkkoa), joka tallaantuu sitä vahvemmaksi, mitä enemmän sitä kuljemme. Ja aikamme sitä kuljettuamme, olemme täysin vakuuttuneita, ettei muutoksella ole meille mitään hyvää tarjottavaa. Olemme opettaneet aivomme ajattelemaan niin.

Mikä siis neuvoksi?

Muutoksissa meitä auttaa ymmärrys siitä, että aivomme ja sen myötä ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme ovat uudelleenmuokattavissa. Tämän mahdollistaa aivojen neuroplastisuus. Voimme käytännössä opetella taitoja, ottaa uusia tapoja haltuumme, joita toistamalla pääsemme muutoksissa eteenpäin. Yhtä lailla kuin voimme kasvattaa lihaksiamme ja lisätä notkeuttamme, voimme vahvistaa päämme sisäistä joustavuutta ja  muutosmuskeleita.

Tapahtuneen äärelle pysähtyminen, rauhoittuminen, omien ajatusten huomioiminen ja tunteiden tunnistaminen ovat kaikki esimerkkejä tarvittavista mielentaidoista. Mitä enemmän maltat kuunnella omia tuntojasi ja tarpeitasi, sitä paremmin tiedät, miten sinun kannattaa käytännössä toimia. Tiedät, millaisia päätöksiä sinun kannattaa tehdä.  Tunnistat, miten pääset tilanteesta eteenpäin.

Otat vastuun siitä, miten annat muutoksen sinuun vaikuttaa ja teet sen, mitä on tehtävissä. Se on muutoksissa selviytymistä, käytännössä kasvua ja uudistumista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *